Saturday, February 1, 2014

Bullock's Oriole



This is a super rare visitor to Alabama.  Perhaps the only Bullock's Oriole to visit Alabama.  We are sending pictures to be reviewed by birding organizations in Alabama to confirm this sighting.

Wilson's Snipe


Photographed out in the fields of west Tuscaloosa this common shorebird of wet, grassy spots, the Wilson's Snipe has an extremely long bill that it uses to probe in the mud for small invertebrates. Its camouflage is so good that it often is not seen before it flushes from the grass.

The long bill of the Wilson's Snipe is flexible. The tips can be opened and closed with no movement at the base of the bill. Sensory pits at the tip of the bill allow the snipe to feel its prey deep in the mud. The clutch size of the Wilson's Snipe is almost always four eggs. The male snipe takes the first two chicks to hatch and leaves the nest with them. The female takes the last two and cares for them. Apparently the parents have no contact after that point.

Wilson

Sunday, January 26, 2014

American Pipit


The American Pipit is a small, slender, drab bird of open country. Although it appears similar to sparrows, it can be distinguished by its thin bill and its habit of bobbing its tail.

In an alpine population in the Beartooth Mountains of Wyoming, a snow storm buried 17 American Pipit nests for 24 hours. All of the nestlings that were 11 days or older survived, but only a few of the younger ones did.

American Pipit Range Map

Sunday, January 19, 2014

Hermit Thrush


An unassuming bird with a lovely, melancholy song, the Hermit Thrush lurks in the understories of far northern forests in summer and is a frequent winter companion across much of the country. It forages on the forest floor by rummaging through leaf litter or seizing insects with its bill. The Hermit Thrush has a rich brown upper body and smudged spots on the breast, with a reddish tail that sets it apart from similar species in its genus.

Males usually gather food for the nest, while females feed the nestlings. The young birds start by eating bits of larvae, then grasshoppers, moths, and spiders. One Hermit Thrush has been seen trying to give a nestling a salamander more than 1.5 inches long. Hermit Thrushes sometimes forage by “foot quivering,” where they shake bits of grass with their feet to get insects. They also typically begin to quiver their feet as they relax after seeing a flying predator. Some scientists think the quivering happens as the bird responds to conflicting impulses to resume foraging or continue taking cover. East of the Rocky Mountains the Hermit Thrush usually nests on the ground. In the West, it is more likely to nest in trees.
Hermit Thrush Range Map

Gadwall


In a world where male ducks sport gleaming patches of green, red, or blue, the Gadwall’s understated elegance can make this common duck easy to overlook. Males are intricately patterned with gray, brown, and black; females resemble female Mallards, although with a thinner, darker bill. We don’t tend to think of ducks as pirates, but Gadwall often snatch food from diving ducks as they surface. This widespread, adaptable duck has dramatically increased in numbers in North America since the 1980s.

Female Gadwall produce an egg a day while they are laying their 7–12-egg clutches. To meet their demand for protein during this stressful time, female Gadwall eat more invertebrates than males during this period—in addition to using reserves of nutrients they’ve stored in their bodies during the winter.
Gadwall Range Map

Saturday, January 18, 2014

Canvasback

Sandhill Crane


Whether stepping singly across a wet meadow or filling the sky by the hundreds and thousands, Sandhill Cranes have an elegance that draws attention. These tall, gray-bodied, crimson-capped birds breed in open wetlands, fields, and prairies across North America. They group together in great numbers, filling the air with distinctive rolling cries. Mates display to each other with exuberant dances that retain a gangly grace. Sandhill Crane populations are generally strong, but isolated populations in Mississippi and Cuba are endangered.

The Sandhill Crane’s call is a loud, rolling, trumpeting sound whose unique tone is a product of anatomy: Sandhill Cranes have long tracheas (windpipes) that coil into the sternum and help the sound develop a lower pitch and harmonics that add richness. The elegance of cranes has inspired people in cultures all over the world—including the great scientist, conservationist, and nature writer Aldo Leopold, who wrote of their “nobility, won in the march of aeons.” Although some start breeding at two years of age, Sandhill Cranes may reach the age of seven before breeding. They mate for life—which can mean two decades or more—and stay with their mates year-round. Juveniles stick close by their parents for 9 or 10 months after hatching.
Sandhill Crane Range Map