Friday, April 4, 2014

Say's Phoebe


Like other phoebes, the rusty-bellied Say's Phoebe is common around people, often nesting on buildings. A bird of open country, it is found from Alaska through Mexico.

The Say's Phoebe breeds farther north than any other flycatcher, seemingly limited only by the lack of nest sites. It breeds north past tree line, and may be following the Alaska pipeline even farther north, nesting on the pipeline itself.

Say

Tuesday, April 1, 2014

Great Horned Owl


With its long, earlike tufts, intimidating yellow-eyed stare, and deep hooting voice, the Great Horned Owl is the quintessential owl of storybooks. This powerful predator can take down birds and mammals even larger than itself, but it also dines on daintier fare such as tiny scorpions, mice, and frogs. It’s one of the most common owls in North America, equally at home in deserts, wetlands, forests, grasslands, backyards, cities, and almost any other semi-open habitat between the Arctic and the tropics.

Great Horned Owls are fierce predators that can take large prey, including raptors such as Ospreys, Peregrine Falcons, Prairie Falcons, and other owls. They also eat much smaller items such as rodents, frogs, and scorpions. When clenched, a Great Horned Owl’s strong talons require a force of 28 pounds to open. The owls use this deadly grip to sever the spine of large prey. Even though the female Great Horned Owl is larger than her mate, the male has a larger voice box and a deeper voice. Pairs often call together, with audible differences in pitch. Great Horned Owls have large eyes, pupils that open widely in the dark, and retinas containing many rod cells for excellent night vision. Their eyes don’t move in their sockets, but they can swivel their heads more than 180 degrees to look in any direction. They also have sensitive hearing, thanks in part to facial disc feathers that direct sound waves to their ears.

Great Horned Owl Range Map

California Gull


A common winter gull of the West Coast, the California Gull breeds inland across large areas of the West. It can be found in parking lots and lakes from California to Manitoba.

The California Gull is the "seagull" that came to the aid of Mormon settlers in Utah, helping rid their crops of a plague of grasshoppers. A golden statue in Salt Lake City commemorates the event, and in recognition the California Gull was made the state bird of Utah.

California Gull Range Map

Tree Swallow


Handsome aerialists with deep-blue iridescent backs and clean white fronts, Tree Swallows are a familiar sight in summer fields and wetlands across northern North America. They chase after flying insects with acrobatic twists and turns, their steely blue-green feathers flashing in the sunlight. Tree Swallows nest in tree cavities; they also readily take up residence in nest boxes. This habit has allowed scientists to study their breeding biology in detail, and makes them a great addition to many a homeowner’s yard or field.

Migrating and wintering Tree Swallows can form enormous flocks numbering in the hundreds of thousands. They gather about an hour before sunset and form a dense cloud above a roost site (such as a cattail marsh or grove of small trees), swirling around like a living tornado. With each pass, more birds drop down until they are all settled on the roost. Tree Swallows winter farther north than any other American swallows and return to their nesting grounds long before other swallows come back. They can eat plant foods as well as their normal insect prey, which helps them survive the cold snaps and wintry weather of early spring. Tree Swallows have helped researchers make major advances in several branches of ecology, and they are among the best-studied bird species in North America. Still, we know little about their lives during migration and winter.

Tree Swallow Range Map

Western Meadolark


The buoyant, flutelike melody of the Western Meadowlark ringing out across a field can brighten anyone’s day. Meadowlarks are often more easily heard than seen, unless you spot a male singing from a fence post. This colorful member of the blackbird family flashes a vibrant yellow breast crossed by a distinctive, black, V-shaped band. Look and listen for these stout ground feeders in grasslands, meadows, pastures, and along marsh edges throughout the West and Midwest, where flocks strut and feed on seeds and insects.

The nest of the Western Meadowlark usually is partially covered by a grass roof. It may be completely open, however, or it may have a complete roof and an entrance tunnel several feet long. Although the Western Meadowlark looks nearly identical to the Eastern Meadowlark, the two species hybridize only very rarely. Mixed pairs usually occur only at the edge of the range where few mates are available. Captive breeding experiments found that hybrid meadowlarks were fertile, but produced few eggs that hatched. A male Western Meadowlark usually has two mates at the same time. The females do all the incubation and brooding, and most of the feeding of the young. The explorer Meriwether Lewis was the first to point out the subtle differences between the birds that would eventually be known as the Eastern and Western Meadowlarks, noting in June 1805 that the tail and bill shapes as well as the song of the Western Meadowlark differed from what was then known as the “oldfield lark” in the Eastern United States. In 1914, California grain growers initiated one of the earliest studies of the Western Meadowlark’s diet to determine whether the bird could be designated a pest species. Although they do eat grain, Western Meadowlarks also help limit numbers of crop-damaging insects. The Western Meadowlark is the state bird of six states: Kansas, Montana, Nebraska, North Dakota, Oregon, and Wyoming. Only the Northern Cardinal is a more popular civic symbol, edging out the meadowlark by one state.

Western Meadowlark Range Map

Common Goldeneye


The black-and-white Common Goldeneye is one of the last ducks to migrate south in fall. It often will winter as far north as open water permits.

A female Common Goldeneye often lays eggs in the nest of another female, especially in nest boxes. She may lay in the nests of other species of ducks as well. Common and Barrow's goldeneyes lay in each other's nests, and Wood Ducks and Hooded Mergansers often lay in the goldeneye's nest too. After the ducklings leave the nest they can feed themselves and require only protection. Some females abandon their broods soon after hatching, and the young will join another female's brood. Such mixed broods, known as "creches," may also occur when a female loses some ducklings after a territorial fight with another female. Young scatter and mix when females fight, and not all of them get back to their mother when the fight ends. Some or all of the ducklings may be transferred to one brood, usually that of the territory owner. The eyes of a Common Goldeneye are gray-brown at hatching. They turn purple-blue, then blue, then green-blue as they age. By five months of age they have become clear pale green-yellow. The eyes will be bright yellow in adult males and pale yellow to white in females.

Common Goldeneye Range Map

Common Merganser


Common Mergansers are streamlined ducks that float gracefully down small rivers or shallow shorelines. The males are striking with clean white bodies, dark green heads, and a slender, serrated red bill. The elegant gray-bodied females have rich, cinnamon heads with a short crest. In summer, look for them leading ducklings from eddy to eddy along streams or standing on a flat rock in the middle of the current. These large ducks nest in hollow trees; in winter they form flocks on larger bodies of water.

Young Common Mergansers leave their nest hole within a day or so of hatching. The flightless chicks leap from the nest entrance and tumble to the forest floor. The mother protects the chicks, but they catch all of their own food. They start by diving for aquatic insects and switch over to fish at about 12 days old. You may see gulls trailing flocks of foraging Common Mergansers. They wait for the ducks to come to the surface and then try to steal their prey rather than fishing on their own. Occasionally even a Bald Eagle will try to steal a fish from a merganser.
Common Merganser Range Map